Parket en vloerkoeling, kan dat samen?

Parket en vloerkoeling, kan dat samen?

De zomers in Nederland worden steeds warmer, wat betekent dat ook in huis de temperatuur flink kan oplopen. U kunt ervoor kiezen om vloerkoeling te laten installeren. Maar is vloerkoeling wel een goede oplossing als u parket in huis heeft liggen? Wat voor invloed heeft het installeren van dit systeem op de kwaliteit van een houten vloer? We leggen het u graag uit.

Wat is vloerkoeling?

Wat is vloerkoeling precies en hoe werkt het? Vloerkoeling werkt in principe hetzelfde als vloerverwarming, maar dan precies tegenovergesteld. De leidingen onder de vloer worden gevuld met koud water, dat een minimumtemperatuur van 18 graden heeft. De vloerconstructie wordt daarmee koeler dan de temperatuur in de ruimte, en dat zorgt ervoor dat een kamer een stuk behaaglijker aanvoelt op hete dagen.

Kan vloerkoeling gecombineerd worden met een houten vloer?

Op bovenstaande vraag kunnen we een kort en krachtig antwoord geven: ja!

Vloerkoeling en een houten vloer kunnen prima gecombineerd worden, maar dan moeten er wel een aantal zaken in het oog gehouden worden. Kies bijvoorbeeld alleen voor een systeem dat het water in de leiding afkoelt tot een minimum temperatuur van 18 graden Celsius. Er bestaan ook systemen die tot een minimumtemperatuur van 15 graden koelen, maar dat systeem kan ervoor zorgen dat er mogelijk condensvorming ontstaat, waardoor het niet geschikt is in combinatie met parketvloeren. Dit heeft te maken met het dauwpunt.

 

Wat is het dauwpunt?

Het dauwpunt is het moment waarbij een bepaalde temperatuur het vocht uit de lucht zal gaan condenseren. Als de vloer in verhouding met de ruimtetemperatuur te koud wordt, dan kan er condensvorming ontstaan. Dit is bijvoorbeeld ook wat er gebeurt als u een blikje drinken uit de koelkast haalt en neerzet in een warme ruimte. Aan de buitenkant van het blikje zullen zich dan druppels vormen – condens. Het dauwpunt wordt ook wel het condenspunt genoemd.

 

Het dauwpunt is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden bij het combineren van  vloerkoeling en parket. Condens kan namelijk zorgen voor schade aan de parketvloer. Er zijn verschillende manieren om deze condensvorming te voorkomen. Eén daarvan is het plaatsen van een sensor, die de installatie uitschakelt op het moment dat er condensvorming dreigt.

Welke houten vloer is geschikt voor vloerkoeling?

Net als bij vloerverwarming moet ook bij vloerkoeling rekening gehouden worden met de mate waarin het parket op temperatuurverschillen reageert. Niet alle houten vloeren zijn ervoor geschikt, maar veel wel, misschien nog wel meer soorten u denkt! U kunt kiezen voor een populaire eikenvloer, maar ook voor minder bekende soorten, zoals bijvoorbeeld bamboe, teak of afzelia.

 

Onze experts kunnen u vertellen welke houtsoorten er nog meer allemaal uitstekend samengaan met vloerkoeling. Hier leest u meer over vloerkoeling in combinatie met een houten vloer. Heeft u specifieke vragen, of wilt u met eigen ogen zien welke vloeren geschikt zijn voor de combinatie met vloerkoeling, dan kunt u altijd een afspraak maken voor een bezoek aan onze showroom. Onze medewerkers zorgen dat de koffie klaar staat en zullen u graag voorzien van een gedegen advies.

Contactformulier

Wij werken op afspraak

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.