Laminaat of parket, wat is eigenlijk het verschil?

Laminaat of parket, wat is eigenlijk het verschil?

Als u op zoek bent naar een nieuwe vloer, en u wilt liever geen plavuizen neerleggen, dan komt u al gauw terecht bij de keus tussen laminaat en parket. En hoewel ze op het eerste gezicht qua uiterlijk misschien wel op elkaar lijken, zijn laminaat en parket twee heel verschillende dingen. Maar wat is nou eigenlijk precies het verschil?

Wat is laminaat?

Een vloer gemaakt van laminaat bestaat uit verschillende dunne lagen. Die lagen zijn aan elkaar gelijmd. Bij de meeste laminaatvloeren zijn het drie tot vier van zulke lagen die samengevoegd zijn. De toplaag is altijd gemaakt van slijtvaste kunststof, meestal is dit melaminekunststof of aluminiumoxide. De laag daaronder bevat gedrukt papier. Deze decorlaag zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld nerven te zien zijn in een laminaatvloer met een houten look. Laag nummer drie, die onder de papierlaag zit, is van houtvezels gemaakt en is de dikste laag. De onderste laag is een kunststoflaag die de vloer stabiliteit geeft en van onderen beschermt tegen vuil en vocht. Alle lagen wordt aan elkaar gemaakt met houtlijm.

 

Wat is parket?

Waar laminaat is gemaakt van samengeperst hout, is parket gemaakt van echt hout. Er zijn twee soorten parket: samengesteld parket en massief parket.

  • Samengesteld parket: De vloer bestaat uit verschillende lagen waarvan de toplaag is gemaakt van edel hout.
  • Massief parket: De volledige vloer is gemaakt van edel hout.

 

Een parketvloer kunt u herkennen aan het feit dat er geen scheurtjes of ‘haartjes’ aan de zijkant van de planken zitten. Een parketvloer wordt meestal afgewerkt door te lakken, te oliën of in de was te zetten.

Uiterlijke verschillen

Omdat parket van echt hout is gemaakt en laminaat niet, ziet de parket er natuurlijker uit dan een laminaatvloer. Beide vloeren zijn in allerlei soorten en maten te krijgen, maar omdat bij laminaat gekozen kan worden uit een enorme hoeveelheid ‘prints’ is de keus daar iets groter. Over het algemeen vindt men wel dat een parketvloer een warmere, meer authentieke uitstraling heeft.

 

Verschil in onderhoud van parket en laminaat

Ook als het gaat om het onderhouden van de vloer zijn er verschillen tussen laminaat en parket. Een laminaatvloer is iets makkelijker in onderhoud dan een parketvloer. Die laatste moet namelijk regelmatig geolied of geboend worden om hem mooi te houden. Daar staat tegenover dat een parketvloer veel langer meegaat dan een laminaatvloer. Van een parketvloer kunt u een leven lang genieten, terwijl een goede laminaatvloer 25 jaar meegaat, afhankelijk van de toplaag.

 

En dan is er nog een ander verschil dat voor de een belangrijker is dan voor de ander, en dat is de prijs. Een goede parketvloer kost meer dan een laminaatvloer. De prijs van beide vloeren hangt af van verschillende aspecten, zoals de dikte van de vloer, het soort hout etc. Zoals er goedkope en dure laminaatvloeren bestaan, zo bestaan er ook parketvloeren in verschillende prijsklassen. In onze showroom kunt u de vloeren met eigen ogen bekijken en zien wat de verschillen zijn. Onze medewerkers vertellen u er graag meer over. Twijfelt u over het kopen van een parketvloer of een laminaatvloer? Maak dan een afspraak en we voorzien u van professioneel en persoonlijk advies.

Contactformulier

Wij werken op afspraak

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.