Laminaat of een PVC vloer? Dit zijn de verschillen

Laminaat of een PVC vloer? Dit zijn de verschillen

Laminaat is al jaren een van de populairste vloersoorten om woningen mee aan te kleden, maar de laatste tijd zijn PVC vloeren steeds gewilder. Bent u op zoek naar een nieuwe vloer voor in huis, maar weet u niet zeker of u moet gaan voor laminaat of PVC? Lees dan vooral even verder, want in dit artikel leest u meer over de verschillen tussen deze twee vloeren, die qua uiterlijk best op elkaar lijken.

Wat is een PVC vloer precies?

Een PVC vloer is gemaakt van kunststof, er zit dus geen houtvezel in verwerkt. De naam van de kunststof is polyvinylchloride. Verschillende lagen polyvinylchloride op elkaar vormen samen de vloer. Door deze manier van fabriceren ontstaat er een enorm sterke vloer, die bovendien geluiden goed dempt. Doordat de bovenkant van een PVC vloer glad is kan deze gemakkelijk worden onderhouden. Verder is de vloer geschikt voor vloerverwarming, kan deze strak tegen de wand worden aangelegd, waardoor er geen plinten nodig zijn, en is een beschadigd stuk PVC vloer eenvoudig te vervangen. Een PVC vloer biedt dus een heleboel mooie voordelen.

 

Wat is het verschil tussen een PVC vloer en een laminaatvloer?

Een PVC vloer en een laminaatvloer zijn op meerdere punten verschillend. Zo bestaat een laminaatvloer net als een PVC vloer uit verschillende lagen, maar is in een laminaatvloer houtvezel verwerkt. Een laminaatvloer bestaat uit verschillende planken die door middel van een handig kliksysteem op de grond wordt neergelegd. Een PVC vloer wordt aan de grond gelijmd. Daarom is het belangrijk dat bij een PVC vloer de basisvloer strak en egaal is afgewerkt. En er zijn nog meer verschillen:

 

Krasbestendigheid

Een ander groot verschil is de krasvastheid van beide vloeren. Omdat bij een laminaatvloer de bovenste laag uit een krasvast kunststof bestaat, is deze beter bestand tegen krassen van schuivend meubilair of nagels van huisdieren dan een PVC vloer.

 

Combinatie met vloerverwarming

Hebt u vloerverwarming in huis, dan kunt u zowel kiezen voor laminaat als voor PVC, maar besef dat een PVC vloer de warmte een stuk beter geleidt dan een laminaatvloer. Met een PVC vloer in huis hoeft u dus minder te stoken.

Waterdichtheid

Omdat een PVC vloer helemaal gemaakt is van kunststof, is deze 100% waterbestendig. Natuurlijk moet er dan wel met de juiste materialen worden gewerkt. Zo moet de lijm waarmee de PVC vloer wordt vastgemaakt ook waterbestendig zijn. Worden alle juiste middelen gebruikt, dan kunt u er zelfs voor kiezen om een PVC vloer in de badkamer neer te leggen. Omdat er in een laminaatvloer houtvezel verwerkt zit kan deze minder goed tegen water. Bij grote hoeveelheden water, bijvoorbeeld als er zich een lekkage voordoet, zuigt de houtvezel het water op en zet de vloer uit. Er zijn overigens wel laminaatvloeren te koop die beter tegen water kunnen, deze hebben een waterbestendige coating.

 

Geluid

En dan is er ook nog het verschil in geluid. Waar een PVC vloer een geluiddempende functie heeft, is een laminaatvloer een stuk gehoriger. Gelukkig kan door het neerleggen van een goede ondervloer de gehorigheid van een laminaatvloer ook flink verminderd worden.

 

Zowel laminaatvloeren als PVC vloeren hebben voordelen en nadelen. Uiteindelijk ligt het aan uw wensen welke vloer het beste bij u past. Wilt u meer weten over het verschil tussen laminaat en PVC? Maak dan een afspraak voor een bezoek aan onze showroom. Onze medewerkers nemen u dan mee langs verschillende vloeren zodat u met eigen ogen de verschillen kunt zien. Natuurlijk voorzien we u meteen van een persoonlijk advies. Maak hieronder een afspraak.

Contactformulier

Wij werken op afspraak

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.