5 tips voor het onderhouden van een houten vloer

5 tips voor het onderhouden van een houten vloer

Een parketvloer krijgt in de loop der jaren nogal wat te verduren, duizenden keren wordt er overheen gelopen. En dat niet alleen, er wordt geschoven met meubels, er valt eens een glas ranja of koffie over de vloer, en ook huisdieren kunnen voor flink wat slijtage zorgen met hun scherpe nagels.

 

Het is daarom belangrijk om uw houten vloer goed te onderhouden, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van een stralend parket. Maar hoe doet u dat eigenlijk? Onze experts hebben 5 tips voor het onderhouden van een houten vloer voor u op een rij gezet:

1.   Zorg voor regelmatig droog onderhoud

Eigenlijk is het heel gemakkelijk om uw houten vloer netjes te houden. Het enige wat u nodig heeft is een microvezeldoek, een zachte bezem en een stofzuiger. Zandkorrels werken namelijk als schuurpapier op een houten vloer en dus is het zaak dit zo snel mogelijk te verwijderen. Als u regelmatig de vloer zand- en vuilvrij maakt wordt er al een hoop ellende voorkomen. U kunt het beste even elke dag met een zachte bezem en/of een microvezeldoek door de kamer gaan. Voor het vuil dat zich in de groeven ophoopt gebruikt u de stofzuiger, het liefst met een speciaal mondstuk erop zodat er geen krassen ontstaan.

 

2.   Verwijder vlekken zo snel mogelijk

Vliegt er een slok koffie over de rand van het koffiekopje op de parketvloer, of is er wat anders geknoeid? Dan is het slim om meteen even met een droge microvezeldoek de boel op te ruime, voordat er een vlek ontstaat. Lukt het niet om de vlek met een droge doek te verwijderen, dan kunt u de microvezeldoek licht vochtig maken. Lukt het daarmee nog niet dan kunt u kiezen voor wat steviger schoonmaakmiddelen. U kunt in dit geval contact opnemen met ons voor een goed advies. Als u zelf in de weer gaat met huis- tuin- en keukenmiddelen, is de kans aanwezig dat u de parketvloer verder beschadigd.

3.   Gebruik af en toe een vochtige doek

Om hardnekkig vuil van de vloer te krijgen kunt u eens in de zoveel tijd de vloer schoonmaken met een vochtige doek. Zorg ervoor dat de doek niet te nat wordt, het is niet de bedoeling dat u de vloer dweilt zoals u dat met een plavuizen vloer zou doen. Na de behandeling met de vochtige doek maakt u de vloer weer droog met een droge doek.

 

4.   Controleer de luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in huis is van invloed op de levensduur van uw houten vloer. Bij Pruysen parket krijgt u gedegen advies over hoe u de luchtvochtigheid in uw woning het beste op peil kunt houden, zodat uw parket zolang mogelijk mooi blijft.

 

5.   Gebruik de juiste onderhoudsmiddelen

Soms is het nodig om uw parketvloer nog even wat extra aandacht te geven. Daarvoor zijn verschillende onderhoudsmiddelen in omloop. Maar let goed op, want niet elk onderhoudsmiddel is geschikt voor elke vloer. Hebt u het juiste onderhoudsmiddel gevonden, lees dan altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat u het middel op de vloer aanbrengt.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk om uw vloer goed te onderhouden als u er lang van wilt genieten. Dagelijks gebruik zorgt voor slijtage van uw parket. Maar in veel gevallen kan slijtage ook voorkomen worden, door bijvoorbeeld viltjes onder uw meubelstukken te maken zodat er geen krassen op de vloer komen. Of door een schaaltje onder de bloempotten te plaatsen zodat er geen lelijke waterkringen ontstaan. U ziet: met een paar kleine handelingen kunt u op een gemakkelijke manier ervoor zorgen dat uw houten vloer nog jaren meegaat. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw parketvloer, neem dan gerust contact met ons op.

Contactformulier

Wij werken op afspraak

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.